Takip Et

Asgari ücret desteğinde mahsuplaşma işlemi nasıl gerçekleşecek?

Asgari ücretin net tutarının bin 300 lira 99 kuruş (AGİ dahil) yapılması ile birlikte işverene maliyetinin azaltılması için 6661 sayılı yasayla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na eklenen geçici 68 inci maddeyle, işverenlere Ocak 2016 ile Aralık 2016 ayları arasında olmak üzere asgari ücret desteği verilmesi yasalaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yasada şartları taşıyan mükelleflerin başvuru yapmasına gerek olmaksızın bu indirimden faydalanabileceğini açıklamıştı.

İşverenler Şubat ayında Ocak ayına ilişkin prim ödemelerinde indirim beklerken, SGK, “2016 Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan Hazine desteği 2016 Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016 Mart ayında yapılacaktır.” şeklinde bir duyuru yayınladı

İşverenler yılın ilk bildirgesinde bir sigortalı çalışan için damga vergisi dahil 558 lira 78 kuruş prim öderken indirimle ilgili kafaları karıştı.

Mahsuplaşma işlemi için beklenen mart ayı geldi. Bu ayda da işverenler bildirgeleri eline aldığında rakamlarda bir değişiklik olmayacak, ama işverenler bankaya ödeme yapmaya gittiklerinde indirimin gerçekleştiğini görecek.

İşverenler Şubat ayına ilişkin bir sigortalı çalışan için damga vergisi dahil 458 lira 88 kuruş prim ödeyecek. (558,78-458,88)

Bu ay içerisinde 99 lira 90 kuruş tutarında hazine desteğinden faydalanmış olacak. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.