Takip Et
  • 28 Ağustos 2018, Salı

İşsizlik Fonu kurban mı oldu?

İşsizlik Fonu, Mart 2002’den beri iş hayatında yer alıyor.

Fonda biriken para 125 lira olmasına rağmen, fondan bugüne kadar yalnızca 17 milyar lira işsizlik ödeneği kullanmış durumda.

İşsizlik fonu 5 yıldır enflasyonun altında bir getiri elde ediyor. Yani zarar ediyor.

Yasada “Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz.” Hükmü yer alıyor.

Ama İşsizlik Fonu’ndan Soma maden ocağında 301 işçinin ölümünden sorumlu şirkete borç para verildi. O para henüz tahsil edilmedi.

İşsizlik Fonu’ndan GAP’a 11,5 milyar lira borç para verildi., 2012 yılından bu yana tahsil edilmeyi bekliyor.

Bayram tatili sırasında çıkarılan bir kararname ile işsizlik fonu Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na devroldu. Tek Hazine Kurumlar Hesabı ilk oluşturulduğunda İşsizlik Fonu bu hesaba dahil edilmemişti.

Tek Hazine Kurumlar Hesabı Sayıştay denetiminden muaf. İşsizlik fonunda bulunan emekçinin parasının hesabını kim verecek?

Bütçe açık verdiğinde, İşsizlik Fonu’ndan “avans” diyerek para çekilecek olması durumunda işçinin zararını kim karşılayacak.

İşsizlik fonu işçi, işveren ve devlet katkısıyla oluşuyor. Madem fonda bu kadar para var. İşçilere neden dağıtılmıyor? Ya da işçi ve işverenin ödediği oranlar niye düşürülmüyor?

İşçi ve işverenin ödediği paylar düşürülse piyasada da rahatlama olmaz mı?

Sayıştay raporunda, fon bütçesine eksik yatan 553 milyon liranın hesabı daha verilmemişken, fonun, tek hesaba aktarılması, fon piyasaya kurban mı edildi sorusunu akıllara getiriyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.