Takip Et
  • 10 Ağustos 2016, Çarşamba

BAĞ-KUR’LU’YA 5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ

01/10/2008 tarihinde sosyal güvenlikte milat niteliğinde 5510 sayılı kanun çıkmış, bu tarihten itibaren kanunda 4/A’ya göre sigortalı çalıştıran işverenler, prim belgelerini yasal sürede SGK’ya vermeleri ve tahakkuk eden primlerini de yasal sürede ödemeleri halinde yüzde 5 sigorta primi tutarında Hazine indiriminden yararlanma hakkı kazanmıştı.

Kanunun 4/B kapsamında sigortalı sayılan, eskiden süregelen oturmuş adıyla Bağ-kur sigortalısı olan;

Köy ve mahalle muhtarları,

Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar,

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

Tarımsal faaliyette bulunanlar

6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanun’a tabi jokey ve antrenörler, için ise sekiz yıldır böyle bir indirim bulunmamaktaydı.

Hatta yıl başında asgari ücretin brüt bin 647 TL, net bin 300 TL olmasıyla birlikte işverenlere 100 TL daha ek prim indirimi verilmiş fakat asgari ücretin taban tutarından kendi primini ödeyen esnaf hele ki ekonominin durgun olduğu bu günlerde yüksek tutarda prim ödemek zorunda kalıyordu.

Geçen hafta Meclis'e sunulan ve torba yasa tasarısı olarak adlandırılan Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Bağ-Kur'lulara ilişkin bir iyi haberi daha beraberinde getirdi.

Tasarıdaki düzenlemenin yasalaşması halinde Bağ-Kur sigortalılarının %20 olan uzun vadeli sigorta kolları priminin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Fakat bunun iki şartı var.

Birincisi, indirim düşüldükten sonra kalan primlerini yasal süresinde ödemiş olmaları, ikincisi ise, kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim aslı ve fer’ileri ile idari para cezası borçlarının bulunmaması gerekiyor.

4/B kapsamdaki sigortalılar, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak üzere kendileri tarafından seçilen matrah üzerinden uzun vadeli sigorta kolları primi %20, GGS primi %12.5, kısa vadeli sigorta kolları primi %2 olmak üzere toplamda %34.5 oranında prim ödemekteler.

Bu durumda asgari ücretten hesapladığımızda, 1647TL X %34,5 =568,22 TL olan Bağ-kur primi,

1647TL X %29,5=485,87 olacak ve primini asgari ücret tabanından ödeyen esnaf 82,35 TL‘lik prim indirimi sağlayacak.

Böylece Bağ-Kur'lular primleri için ayda 82,35 ile 535,28 lira arasında daha az ödeme yapacak.

Ancak bu prim indiriminden isteğe bağlı sigortalılar, ek-5, ek-6 sigortalıları faydalanamayacak.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.