Takip Et

Yeni istihdama üçlü teşvik

09.02.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 687 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. maddesiyle İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 17 ve 18’inci maddelerle yapılan düzenlemelerle 01.02.2017-31.12.2017 tarihleri arasında yeni işe alınacak olan çalışanlar için işverenlere belli şartlarla prim, gelir vergisi ve damga vergisi teşviki imkanı sağlandı.

PRİM İNDİRİMİ

Prim teşvikinden yararlanmak için işe alınacak sigortalının İş-Kur’a kayıtlı işsiz olması, sigortalının işe alındığı tarihten önceki üç ayda SGK’ya bildirilmemiş (işsiz) olması, gerekiyor.

Yeni işe alınacak işçilerin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekiyor.

Teşvik, sigortalının işe alındığı tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar uygulanacak.

Teşvikten yararlanılacak süre içinde, sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigortalı hisseleri dahil tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene destek ödemesi yapılacak ve destek tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

Buna göre, aylık prim destek tutarı = 22,22 TL X 30 gün =666,60 TL olacaktır. İşe alınan sigortalının brüt ücreti asgari ücretten daha fazla olursa, aşan kısma ilişkin işçi ve işveren payı sigorta primi ve işsizlik primi tutarları ayrıca ödenecek.

GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİ TEŞVİKİ

Düzenleme uyarınca, kapsama giren çalışanların ücretleri üzerinden gelir vergisi stopajı hesaplanacak ve hesaplanan gelir vergisi tutarına öncelikle asgari geçim indirimi uygulanacak, daha sonra da kalan gelir vergisi tutarının, asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan kısmı, muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilerek terkin edilecek.

İKAMETGAH BELGESİ E-DEVLETTE

Daha önce sadece muhtarlardan alabildiğimiz ikametgah belgesi, geçtiğimiz yıllarda nüfus müdürlüklerinden yerleşim yeri ve diğer adres belgesi adı altında verilmeye başlamıştı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün son uygulamasıyla ikametgah belgeleri e-devlet üzerinden alınabilecek. Mesai içerisinde yapılan başvuralarda nüfus müdürlüklerine ya da muhtara gitmek zaman kaybı oluyordu. Uygulamanın e-devlete eklenmesi vatandaş için faydalı oldu.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.