Takip Et

/>

SON DAKİKA

Genç hakem neden öldü? Prof. Dr Hasan Güngör’den önemli açıklamalar

25 Nisan 2024, Perşembe 13:00

     


Manisa’da 37 yaşındaki hakemin kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili Adnan Menderes Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Güngör açıklamalarda bulundu.

Sporcularda görülen kalp damar rahatsızlıkları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Güngör, 35 yaş altı sporcuların daha çok doğuştan kalp hastalıklarına bağlı ani ölümlere, 35 yaş üzerindeki sporcuların ise damar sertliğine bağlı kalp krizi geçirerek ani ölüm yaşadığına vurgu yaptı. Güngör, sporcuların sağlık taramalarını aksatmamaları ve uzak durması gereken konulara da değindi.

“SPORCULARDA ANİ ÖLÜMLER İKİ GRUBA AYRILIR”

Sporcularda görülen ani ölümleri 35 yaş altı ve 35 üstü olarak iki gruba ayrılarak değerlendirildiğini aktaran Prof Dr. Güngör, “Sporcular da ani ölüm çok nadir olarak görürse de maalesef çok göz önünde oldukları için toplumda daha büyük etkiye sebep oluyor. Biz sporcularda ani ölümü genellikle iki gruba ayırıyoruz. 35 yaş altındaki Sporcular ve 35 yaş üzerindeki Sporcular. Öncelikle genç yani 35 yaşın altındaki sporcular da ani ölüm sebeplerini bilmemiz gerekiyor. Ani sporcu ölümleri medyada genellikle hepsi kalp krizi olarak geçiyor ama 35 yaşın altındaki ölümlerin en sık sebebi kalp krizi değildir. Bunların en sık görülme sebepleri doğuştan olan kalp kası büyümesi dediğimiz bir hastalıktır. İkincisi de kalbin sağ tarafında doğuştan oluşan, sağ kalp kasındaki gelişme bozukluğudur ve en çok gördüğümüz ölüm sebebi bu. Üçüncü olarak da yine doğuştan olan bazı ritim bozuklukları kalbin elektriksel sistemi ile ilgili bazı bozukluklar, dördüncü olarak yine doğuştan olan kalbi besleyen damarların kalp kası iltihabı olması. Özellikle Covid sürecinde kalp kası iltihabı daha da ön plana çıktı. Mesela Covid geçirmiş bir sporcu da arkasından kalp kası iltihabı ortaya çıkabiliyor. Eğer sporcu kalp kası iltihabı geçirdiğini bilmiyorsa, antrenman yaparken ya da maç oynarken ani bir ölümcül ritim bozukluğuna girip bu hastaları kaybedebiliyoruz. Sporcuların özellikle dikkat etmesi gereken bir konu var enerji içecekleri bu içecekler sporcular tarafından çok sık kullanılıyor. Bunlardan dolayı da bazı ritim bozuklukları ve kalp damarlarında kendi kendine yırtılma meydana gelebiliyor. Bizim 35 yaşın altındaki sporcularda bu sebepler ani ölümlere etken olabiliyor. Yani kalp krizi çok da beklemiyoruz 35 yaşının altında” dedi.

“35 YAŞ ÜSTÜ SPORCULARIN ANİ ÖLÜM SEBEBİ KALP KRİZİ”

Manisa’da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hakem ve 35 yaş üzerindeki sporcuların ani ölüm sebepleri hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Güngör, “Manisa’da hayatını kaybeden hakem 37 yaşında bir arkadaşımız. 35 yaşının üzerinde olduğu için bu gibi kişilerin en çok ölüm sebebi olarak damar sertliğine bağlı bizim tipik halkımız da gördüğümüz kalp krizi . Erkeklerde 35 yaşından sonra kadınlarda 45 yaşından sonra kalp krizi riski daha da artıyor. Çocukluktan itibaren kalp damarlarında kolestrole bağlı ve risk faktörlerine bağlı damar sertleşmesi dediğimiz kireç birikmeye başlıyor. Sporla uğraşan kişiler eğer antrenmansızsa, kondisyonu iyi değilse, düzenli tetkiklerini yaptırmıyorsa maç sırasında ya da antrenman sırasında kalp damarında bulunan kireç yırtılıyor bir anda oraya pıhtı toplanmaya başlıyor ve bizim kalp krizi dediğimiz tablo oluşuyor. Göğüs ağrısı, ani kalp durması ve ritim bozukluğuna bağlı sahada ani ölümle kişileri kaybedebiliyoruz. 35 yaşın üzerinde gördüğümüz tablo damar sertliğine bağlı kalp krizidir. Manisa’da hayatını kaybeden hakimimiz de gördüğümüz tablo budur” ifadelerini kullandı.

“SPORCULAR TARAMA VE TETKİKLERİNİ KESİNLİKE ATLAMAMALI”

Sporcularda ani ölümlerin önüne geçilmesi için tetkiklerin düzenli yapılması gerektiğini aktan Güngör, “35 yaş altındaki sporcuların ani ölüm sebepleri daha çok doğuştan kalp rahatsızlıkları olurken, 35 yaş üstü sporcuların damar sertliğine bağlı kalp krizidir. Genç sporcular da ani ölümlerin önüne geçebilmek için spor yapmaya karar verdikleri andan itibaren aileler mutlaka aile hekimleri ile görüşüp çocuklarını taramadan geçirmeleri gerekiyor ve düzenli olarak kontrollerin yapılması gerekmektedir. 35 yaşın üzerinde spor yapan kişiler de yılda bir mutlaka kalp doktorundan rutin kontrollerini yaptırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SPORCULAR BU 4 ETKENDEN KESİNLİKLE UZAK DURMALI”

Sporcuları bekleyen tehlikeler hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Güngör, “Sporcuların en çok dikkat etmesi gereken hususlardan birisi de protein tozları, dışarıdan alınan sentetik hormonlar, enerji içecekleri ve nargile tüketimi. Kesinlikle sporcular bu bahsettiğimiz ürünleri kullanmamalı. Bu dört ana unsur sporcuları bekleyen en büyük tehlike. Sporcuların bu gibi maddeleri kullanmaktan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor” dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler