Takip Et
  • 1 Şubat 2016, Pazartesi

Ali Güreş köşe yazısı

IRKLARIN SPORTİF BAŞARILARI TESADÜF DEĞİLDİR

 

Birçok öğrencim tarafından yıllarca bana yöneltilen soruların başında " Neden siyahlar koşuda, beyazlar yüzmede başarılı oluyor?" gelir. Gerçekten bu sorunun cevabı çok zor; ancak yapılan bir çok çalışmada bunlar ortaya konulmaya çalışıldı. Uluslararası şampiyonalarda neredeyse her zaman siyah atletler kazanıyor, yüzmede ise şampiyonlar ağırlıklı olarak beyazlar arasından çıkıyor. Birçok Amerikalı bilim uzmanı, bunun nedenini iki ırk arasındaki ağırlık merkezi farkına, yani göbek deliklerinin farklı yerlerde olmasına bağlıyor ancak tartışma hala sürüyor.

Başka bir çalışmada ise North Carolina Üniversitesi mekanik mühendisliği profesörü Adrian Bejan ve Howard Üniversitesi’nden Edward Jones’un teorisine göre, fizikteki hareket kanunları sporda da işliyor. İki profesör, farklı milletlere mensup olan askerlerin vücut boyutlarını karşılaştırdı ve Afrika kökenli askerlerin vücutlarının ağırlık merkezinin, yani göbek deliklerinin, beyazlara oranla yüzde üç daha yüksekte olduğunu belirledi. Buna göre siyah atletler koşarken yere düşme hızları artıyor ve bu sayede beyaz rakiplerine oranla 0.15 saniyelik bir avantaja sahip oluyorlar. Beyazlar ise ağırlık merkezleri daha aşağıda olduğu için vücudun daha geniş bir kısmı su çizgisinin üzerinde kalıyor, yüzücüler bu sayede daha geniş dalgalar yaratarak daha kolay ilerliyor.

100 METRE BİRİNCİLİĞİ DAİMA SİYAHLARIN

Kenya, uzun mesafede liderliğiNİ Etiyopya’yla beraber paylaşırken, sprint koşusu zaferlerinin yüzde 90-95’inin Batı Afrika kökenli atletlere ait olduğunu hepimiz yıllardır biliyoruz. Özellikle 100 m ve 200 m koşulardaki ilk 500 atletin 494’ü Batı Afrikalı atletlerden oluşuyor. Erkekler 100 m'de 1984 Los Angeles Olimpiyatlarından bu yana madalya alabilen beyaz atlet yoktur. En hızlı beyaz atlet olarak gösterilen Fransız koşucu Christophe Lemaitre, 100 metreyi 9.98 saniyede koşarak 100 metreyi 10 saniyenin altında koşan ilk beyaz sporcu olmuştur.

Oysa ki yüzmede, hem kadınlar hem erkeklerde, 100 m serbest stilde son yıllarda madalya alabilen siyah sporcu yok. Gövdeleri daha uzun olan beyazların ise havuzlarda üstünlüğü söz konusu. Avrupalıların gövdesinin Batı Afrikalılardan ortalama 3 cm uzun olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun beyazlara havuzda yüzde 1,5'lik hız avantajı sağladığı belirtildi. Asyalılar ise Avrupalılar kadar uzun gövdeye sahip oldukları halde, boylarının kısa oluşundan ötürü hız avantajından faydalanamıyorlar. Bir başka görüş ise, iki ırkın farklı dallarda hakimiyet kurmasını başka fiziksel özelliklere bağlıyor. Siyah kadın ve erkeklerin kalçalarının daha küçük, omuzlarının daha geniş, yağ oranının az, kas sayısının fazla oluşunun altı çiziliyor. Beyazların ise; yüzme, ağırlık kaldırma, tenis gibi dallarda başarılı olmasının en büyük nedeni olarak, belden yukarılarında daha kuvvetli kaslara sahip olmaları gösteriliyor. Özellikle yüzme, siyah sporcuların hiçbir varlık gösteremediği bir dal. Yüzmede siyahların başarısızlığı, kemiklerinin daha uzun olmasına ve kas yapılarının dikey olmasına bağlanıyor. Son 20 yılda, siyah yüzücülerin kazandığı tek olimpiyat altın madalyası, Surinam'lı Anthony Nesta'nın 1988'de Seul'de kazandığı ile sınırlı.

KAZANMA HIRSLARI ARTIYOR

Tabii ki toplumsal nedenler de yok değil, bu özelliklerle birlikte konuya sosyolojik etkenler de dahil oluyor. Afrika kökenliler spora yöneliyor.Çünkü; ırkçılık onların diğer mesleklere yönelmelerine fırsat tanımıyor. Siyahlar dışlanıyor ve ikinci plana atılabiliyorlar, dolayısıyla bu dışlanma ve bastırılma onlarda beyazlara oranla daha fazla kazanma hırsı uyandırıyor. Başka bir dikkate alınması gereken nokta ise, ABD'de yapılan anketlerde siyahların yüzmekten çekindikleri sonucunun ortaya çıkması... Afrika'da ve ABD'nin siyahi bölgelerinde bulunan yüzme tesislerinin eksikliği de havuzun beyaz hakimiyetinde oluşuna sebep olarak görülüyor. Durum böyle olunca da yüzme, atlama, su topu gibi ciddi yatırımlar gerektiren tesislerde yapılabilen sporlara, genellikle toplumun alt tabakasını oluşturan, maddi olanakları kısıtlı Afrika kökenli sporcuların yönelmeleri zorlaşıyor. Herkese sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.