Takip Et
  • 16 Ağustos 2022, Salı

ERTELEME DAVRANIŞI

Herkesin hayatında zaman zaman yapması gereken görevleri ya da bir takım şeyi ertelediği olmuştur. Yetiştirmemiz gereken bir ödevi son ana kadar ertelemek, görüşmelerimizi ertelemek ya da bir yakınınızı aramayı ertelemek belki de hiç yabancı gelmiyordur muhtemelen. Ertelediğimiz bu olaylar hayatımızda ya da hedeflerimizi gerçekleştirmemizde bizlere sorun yaratabilmektedir. Erteleme davranışımızı çoğu zaman zamanın yetersizliğine, yoğunluğumuza ya da etkili zaman yönetim becerimizin olmamasına bağlarız. Ancak durum her zaman bu şekilde olmayabilir. Gelin erteleme davranışının ardındaki nedenleri inceleyelim.

Erteleme davranışının altında yatan nedenler duygusal ve bilişsel olabilir. Duygusal nedenler genellikle ertelediğimiz davranışın altında olumsuz bir duygudan kaçma olabilir. Bilişsel nedenler erteleme davranışımızın sonucunun kötü olacağından dolayı yaşanan umutsuzluk olabilir.

Diğer nedenlere baktığımızda mükemmeliyetçilik bu nedenlerden bir diğeri olabilir. Yani kişi yapacağı işi en mükemmel şekilde yapamayacağını düşündüğü için erteliyor olabilir. Kişi davranışsal olarak yapması gereken görev yerine ona haz veren davranışa yöneliyor olabilir. Öz düzenleme becerilerinde eksiklik de diğer nedenler arasında sayılabilir.

Bu sorunun üstesinden gelebilmek için atılması gereken ilk adım ise erteleme davranışımızın nedenlerini anlamaktır. Hayatta kendimize kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemeliyiz. Hedeflerimizin bize ait olması gerekir. Çevremizin ve ailemizin beklentileri de gerçekçi olmayan hedefler koymamıza neden olabilir. Bunun sonucunda ise başarısız olma korkusu baş gösterebilir ve erteleme davranışı gösteririz. Zaman yönetimi problemi ile ilgili ajanda tutmak ve gününüzü ya da haftanızı planlamak da işlevsel olabilir. Sorumluluk duygusunun geliştirilmesi ya da özgüven düşüklüğü ile ilgili psikolojik destek almak da çözüm yollarında biridir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.