Takip Et

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Kıskançlık duygusu insanın sevdiği kişileri paylaşamaması ya da onları kaybetme korkusu ile ortaya çıkar. Aslında herkesin zaman zaman yaşadığı olağan bir duygudur. Kardeş kıskançlığı ise aileye yeni bir çocuğun katılması ile birlikte ondan önceki çocuğun yaşadığı durumdur. Bu durum genellikle ebeveynleri sıkıntılı bir duruma sokabilmektedir.

Çocuklar dünyaya geldiklerinde ilk ilişkilerini anne babalarıyla kurarlar. Daha sonrasında ailelerine katılan ve kardeş adını verdikleri bireyle birlikte ise anne babasıyla kurduğu ilişkiyi kaybedeceğini düşünebilirler. Özellikle ilk çocuklarda evin gözdesi konumundaki çocuk yeni gelen kardeşle birlikte tahtının sarsıldığını düşünür. Evdeki tüm ilgi artık onun üzerinde değildir. Bu da kardeş kıskançlığına sebep olur. Ailesindeki ilgi odağı olmaktan çıktığını düşünen çocukta alt ıslatma, tırnak yeme, emziğe geri dönme, konuşmada gerileme ve öfke sorunları baş gösterebilir.

Kardeşler anne babalarının ilgileri için sürekli rekabet içinde olabilirler. Anne baba ise bazen bu rekabet ortamını kamçılayarak çocuklarında davranış düzenlemesi yapacaklarını düşünebilir. Bu doğru bir davranış olmamakla birlikte kardeşler arasındaki kıskançlığı da arttırır. Bu dönemde çocuklarda saldırganlaşma olabileceği gibi içine kapanma da gözlenebilir.

Peki Ebeveynler Ne Yapmalı?

Anne hamilelik sürecinden itibaren büyük çocuğu kardeşiyle ilgili sürece dahil etmelidir. Onunla duyguları hakkında konuşmak faydalı olacaktır. Kardeşi eve geldikten sonra rutininde olan değişiklerle ilgili onun duygularını anladığınızı belirtin.

Abla/abi olmakla ilgili aşırı vurgulardan kaçının. Çocuğun bu yeni ablalık/abilik sorumluluğuna hazır olup olmadığını iyi gözlemleyin.

Kardeşiyle ilgili çocuğa sorumluluk verilmelidir. Ona vereceğiniz ufak sorumluluklar kardeşiyle daha kolay bağ kurmasına ve onu sahiplenmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğun eski rutinine elinizden geldiğince sadık kalın. Az da olsa kaliteli zamanlar geçirin. Beraber oyun oynamak, kitap okumak ya da alışverişe çıkmak olabilir.

Çocuğun kardeşiyle ilgili yaptığı olumlu davranış ve tutumlar gözden kaçırılmamalı ve takdir edilmelidir, böylece bu davranış pekişecektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.