Takip Et
  • 2 Eylül 2023, Cumartesi

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

Yaz ayının bitimi ile beraber havaların yavaş yavaş soğumasına yakın kendimizi hastalıktan korumak için bağışıklığımızı güçlü tutmalıyız .

Bağışıklık sistemi,bakteri ,virüs ,mantar ,parazit patojenlerinden koruyucu doku ,organ ,hücre ve proteinlerden oluşmuş sistemdir .Peki bu sistemi nasıl güçlendiririz ?

Vitamin ve mineralce zengin bir beslenme , gerekli makro ve mikro besin öğelerinin yeteri miktarda alımı , her çeşit besinden gereken miktarda tüketim bağışıklı sistemimiz için önemlidir . Ayrıca ;

C vitamini alımı kronik hastalık riskini azaltır . Antioksidan etkisi gösterir ve vücutta toksinleri atmamızda yardımcıdır . Günlük 100-200 mg günlük alım miktarıdır . Diyet kaynakları; turunçgiller,limon,biber,kivi ,maydonoz gibi besinlerdir.

C vitaminin antioksidan etkisini arttırmak için E vitamini ile desteklenmesi gerekir .

Çinko eksikliğinde , enfeksiyonlara karşı hassasiyet artar. Bağışıklık hücrelerinin olgunlaşmasını ve işlevlerini olumsuz etkiler . Güçlü bir bağışıklık için çinko yeterli seviyelerde olmalıdır . Kabak çekirdeği , kırmızı et, deniz ürünleri, badem , yer fıstığı , tavuk ve hindi eti bazı çinko kaynaklarımızdandır .

Selenyum , vücut gelişimi ve bağışıklık yanıtında önemli rol oynar . T hücrelerinin çoğalması , doğal öldürücü hücre aktivitesinde görev alır . Bağışıklık üzerinde oldukça etkilidir . Diyet kaynakları ; tahıllar , sebzeler , deniz ürünleri , et ve süt ürünleri , fındık gibi besinlerdir .

Probiyotikler , bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenler . İnflamatuar ve otoimmun hastalıklar üzerinde etkilidir . Diyet kaynakları ; fermente ürünler, turşu , kefir gibi besinlerdir.

E vitamini, güçlü bir antioksidandır . Bağışıklık hücrelerinde daha yüksek oranda bulunan yağda eriyen vitamindir . Bağışıklı sistemi işlevini arttırır . Enfeksiyon riskini azaltır . T hücre işlevi , sinyal iletimi ve hücre bölünmesinde etkilidir . Günde 800 IU alımı T hücre fonksiyonunu arttırır . Diyet kaynakları ; avokado , badem , fıstık , ıspanak , kabak , kuşkonmaz , karalahana , pancar , zeytinyağı e vitamininden zengindir .

Günlük alınması gereken sıvı miktarını da karşılamak çok önemlidir. Yeterli ve düzenli su içmek güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Günde en az 2-2.5 lt su tüketilmelidir.

Vitamin ve minerallerce zengin bir beslenme , çeşitlilikle sağlanır . Tek düze ya da tekrara kaçan öğünlerden ziyade bütün besinlerden yeteri miktarda tüketmeye özen gösterelim .

Sağlıkla kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.