Takip Et

İTİBARDAN TASARRUF DEVRİ

“İtibardan tasarruf olmaz” diyorlar ama, ben böyle tasarruf görmedim.

*

Çok az an biliyorum; el-alemin ağzından salyalar akıtan canavar gibi ülkemiz marketlerine saldırdığı. İkiye bölüp yemek için parasını sayarken iki Türk bir simitin, sınır ötesinden gelenlerin gözlerinin önünden poşet poşet aldığı. Çok az an; el-alemin ülkelerinde nice Türk beyinlerin kuyruklar içinde mülakatlara katıldığı. Öyle az an ki; Türk parasına olan güvenin, el-alemin parası referans alınarak sağlanmaya çalışıldığı… İtibar sadece o şatafatlı saraylar mı?

*

Ekonomiye bakınca, paramız değer kaybeder yine kazanır bir daha kaybeder... Para kaybederiz para kazanırız, dünya bir şekil de döner de, henüz büyük oranda –hayatta kalabilme mücadelesi- sürülen bizim gibi ülkelerde hassas bir çizgi vardır. Küçük yaşlarından bu yana eline yapıştırdığı kalemiyle durur o çizgide genç birileri. Doktoru, mimarı, avukatı, mühendisi… Yıllardır harcadığı emekle aylardır ürettiği bilgiyle “kazandım” dediği her şeyin, bir saniyede nasıl kaybedildiği hissiyle... Kaybettiklerinin belki de diploması olmayanlarca bir saniyede nasıl kazanıldığını görünce. Sadece parasının değil, emeğinin/bilgisinin de değeri yoktur artık; mesleklerine meslek odalarına saldırırlar, hastanesinde yüzüne bir kafa atarlar, yolda yürürken ansızın samuray kılıcını saplarlar. Kalemi bırakıp çizginin diğer tarafına geçmek an meselesi. Düşünün, başka ülkelerde mesleğini icra edebilmek için uğraşan ya da burada mesleğini yapmaktan vazgeçen, kriptoculuğa atılan, en kötü ihtimalle de sadece -hayatta kalmak için- işe öylece gidip gelen ne çok tanıdığınız var değil mi...

*

Türkiye'nin kaybettiği parasının değerinden daha büyük şeyler var: Gençlerinin üretmeye yönelik azmi, heyecanı ve hevesi... Bu kaybedilenler sakız gibi ağızda çevirip, şişirip, patlatıp, tekrar çevirdiğiniz ekonomiye benzemez; öylece kaybedilir, geri kazanılmaz. Esas tehlike budur, siz neyden tasarruf olur olmaz dersiniz bilmem ama, bir ülkenin en büyük güvencesi gençleridir; gençlerinin umudundan tasarruf olmaz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.