Aydın’ın Koçarlı ilçesi Boydere Mahallesi’nde yaşayan 39 yaşındaki Musa Türkoğlu, 7 yaşından bu yana ata mesleği çobanlıkla geçimini sağlıyor. Türkoğlu, “Devlet teşvik verse, sosyal güvence sağlasa belki çobanlık yaparlar ama en önemlisi bu mesleği sevmek” dedi.
Yaklaşık 32 yıldır koyunlarıyla iç içe bir yaşam süren Türkoğlu, mesleğini hem severek yapıyor hem de azalan çoban sayısına dikkat çekiyor.
“KOYUNLAR DÜĞÜN, CENAZE DİNLEMEZ”
Babadan devraldığı çobanlık mesleğinin zorluklarını ve güzelliklerini anlatan Türkoğlu, koyunların bakımının büyük emek istediğini belirtti. “7 yaşımdan beri koyunların içinde büyüdüm. Çobanlık güzel ama zor bir meslek. Çünkü koyunlar düğün, cenaze dinlemez; her gün ilgi ister. Günümüzün büyük bölümü meralarda geçiyor. Eskilerin dediği gibi, 'Koyun, arı ve kadın gezmezse olmaz.’ Koyunlar sürekli hareket halinde olduğu için biz de peşlerinden geziyoruz” dedi.
“İNTERNET ÇOBANLARIN EN BÜYÜK İHTİYACI OLDU”
Günümüzde çobanların yaşam şartlarının değiştiğine değinen Türkoğlu, internetin çobanlar için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi. “Artık dağlarda yalnız çobanlık yapıyoruz. Eskiden bir dağda birçok çoban olurdu, sohbet ederdik. Şimdi ise koyunlar dinlenirken vakit geçirmek için sosyal medyaya yöneliyoruz. İnternet talep eden çobanların istekleri oldukça makul. Çünkü günümüzde çobanın sosyal hayatı internet üzerinden oluyor” ifadelerini kullandı.
GENÇLER ÇOBANLIK YAPMAK İSTEMİYOR
Mesleğe olan ilginin giderek azaldığını ve gençlerin çobanlığa sıcak bakmadığını vurgulayan Türkoğlu, çobanlık mesleğinin devamlılığının tehlikede olduğunu belirtti. “Eskiden bölgemizde çoban çoktu ama artık kimse bu işi yapmak istemiyor. Herkes sığırcılığa yöneldi. Gençlere devlet teşvik verse, sosyal güvence sağlasa belki çobanlık yaparlar ama en önemlisi bu mesleği sevmek. Ben oğluma ‘gel yap’ desem kabul etmez” dedi.
SAKIZ CİNSİNDEN KARYA CİNSİNE GEÇİŞ
Mera yapısına uygun bir cins seçmek için koyun sürüsünü sakız cinsinden karya cinsine çevirdiğini söyleyen Türkoğlu, karya cinsinin bakımının daha kolay olduğunu belirtti.
“ÇOBANIN EVLİLİĞİ BİLE ZOR”
Genç çobanların en büyük sorunlarından birinin evlilik olduğunu ifade eden Türkoğlu, birçok gencin bu nedenle çobanlığı bırakmak zorunda kaldığını anlattı: “Çobanlık yaptıkları için kız vermiyorlar. Bu yüzden asgari ücretle başka işlerde çalışmaya başlıyorlar.”
Musa Türkoğlu, yıllardır severek yaptığı mesleğini sürdürüyor olsa da, çobanlık mesleğinin yok olmaması için destek ve teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. (ERDAL AYDIN)