Takip Et

Düzenlemeler

2024-07-22 19:19:00

"Mesleğim sanattır, ticaret değil"

Aydın'ın Kozalaklı Köyü'nde doğan ve 44 yıldır terzilik yapan Ünal Tosun, mesleğine olan bağlılığını ve zorluklarını anlattı.

1957 yılında Aydın'da doğan Ünal Tosun, 1970 yılında terzilik mesleğine adım attı. Ortaokulda yaşadığı zorluklar ve maddi imkansızlıklar nedeniyle çiftçilik yaparak geçirdiği bir yılın ardından terziliğe yöneldi. Tosun, "Tercih hakkım yoktu. 1967-68 yıllarında Efeler Ortaokulu mezun vermediği için çiftçilik yapmak zorunda kaldım. Ancak, çiftçilik yapmak istemediğime karar verip terzilik mesleğine girdim. 10 yıl çıraklık yaptıktan sonra 45 yıl kendi dükkanımda çalıştım" dedi.

TERZİLİK SANATI VE ZORLUKLARI

Ünal Tosun, terziliğin kapsamlı bir sanat olduğunu ve her makinası olan kişinin terzi olmadığını vurguladı. "Biz alaylı olarak yetiştik, bu işleri kitaplardan okumadık. Sanatımızı icra ederken emeğimizi veririz ve karşılığını alırız. Ancak, bugün şartlar çok zor. Emekli olmamış olsaydım mesleğimi sürdüremezdim" diye konuştu.

Teknolojinin terzilik mesleğine etkilerini değerlendiren Tosun, "Mesleğimiz pirli meslek, yani ustası olan bir meslek. Teknoloji çok gelişti, ancak bizim sanatımızla alakası yok. Kaliteli kumaş ve el işçiliği ile yapılan işlerin maliyeti yüksek. Örneğin, bir pantolon diktiğimde maliyeti 2500 TL, ancak dışarıdan alındığında en az 5000 TL ödemeniz gerekiyor. Bizim yaptığımız işler bedene ve ölçüye göre olduğu için sanat ağırlıklıdır" ifadelerini kullandı.

Yeni nesile tavsiyelerde bulunan Tosun, "Yeni yetişen insanların bu işi yapacağını sanmıyorum. Artık tüketici toplum olduk. İnternetten alışveriş yapan müşteriler tamirat için bize başvuruyor, ancak tamirat yapmak daha zor bir iş" dedi. Ayrıca, İngiliz kilodu gibi özel dikimlerin sanat olduğunu ve yeni neslin bu sanatı öğrenmesinin zor olduğunu belirtti.

Ünal Tosun, mesleğin devamlılığı konusunda endişelerini dile getirirken, sanata ve emeğe verilen değerin azalmasından üzüntü duyduğunu belirtti. "Sanatımıza sahip çıkmamız gerekiyor, ancak şartlar zorlaştıkça bu daha da zor hale geliyor" diyerek sözlerini tamamladı. (SELİME AYDEMİR)