Takip Et

Düzenlemeler

2023-12-29 13:19:00

Aydın’ın merkezinde “Kayıp şehir” konumundayız

Aydın’ın Efeler İlçesi Ilıcabaşı Mahallesi Muhtarı Alim Tarım, yıllardır virane bir alanda yaşadıklarını belirterek, “Aydın’ın merkezinde “Kayıp şehir” konumundayız” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Yıllardır taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Ilıcabaşı Mahallesi Muhtarı Alim Tarım, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Ofisi olarak kullandığı binayı güvenemediği için konteynıra taşındığını söyledi. Kentsel Dönüşüm talepleri başta olmak üzere hiçbir isteklerinin dikkate alınmadığını söyleyen Muhtar Tarım, mahallede yaşayan 3 bin kişinin büyük tehlike altında olduğunu ifade etti.

“NE YAZIK Kİ BU İSTEĞİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Aydın-Denizli Karayolu kenarında bulunan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait bina başta olmak üzere mahalle halkının kullandığı konutların tehlike saçmaya devam ettiği dikkat çeken Muhtar Alim Tarım, “2013 yılından bu yana mahallemizde kentsel dönüşüm projesi yapılacağı söyleniyor. Aydın Belediyesi zamanında bu bina yap-işlet modeliyle yapıldı ve bir süre düğün salonu olarak kullanıldı. Daha sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm ofisiydi ama burası virane bir hale geldi. Aslında biz zamanında belediyeden bu yeri istemiştik, kültür merkezi yapmak için. Ana yol üzerinde olduğu için bina önünde de yapılan el ürünü malzemelerin satış noktası olmasını istemiştik ama ne yazık ki bu isteğimiz dikkate alınmadı. On yıldır mahalle olarak berbat durumdayız, hiçbir sosyal yaşantımız yok. Aydın Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm ofisi olarak kullandığı bu alan şu anda uyuşturucu müptezellerin yeri haline geldi. Aydın’ın girişinde ve anayol üzerinde olan bu bina ve mahallemiz, çok kötü durumda ve biz mahalle olarak mimlenmiş oluyoruz. Zaten Ilıcabaşı deyince insanların aklına kötü şeyler geliyor, bu olayla birlikte daha berbat bir durumdayız. Bu alanı bizim mahallemiz dışında kullanan birçok kişi var. Dışarıdan gelip burada uyuşturucu kullanıyorlar, buranın yıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“YETKİLERDEN SESİMİZİ DUYMLARINI İSTİYORUZ”

Mahallelerinde kentsel dönüşümün bir an önce başlamasını talep ettiklerini söyleyen Muhtar Alim Tarım, “Geçen hafta haber mecralarında gördüm Aydın’da deprem olacak iller arasında yer alıyor. Bizim oturduğumuz binaların çoğu 1973 yılında yapılmış ve şu an kullanılamayacak haldeler. Mahallemizde korku içerisinde yaşıyoruz. Bizim sesimizi Aydınlı siyasetçiler, Aydın Valisi, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ve milletvekillerinin duymasını istiyoruz. Aydın’ın merkezinde “Kayıp şehir” konumundayız. Hiç kimse bizimle ilgilenmiyor. Sadece seçimden seçime gelip ‘oy verin’ demekle olmuyor. Bizi bir an önce bu mezbelelikten kurtarmalarını istiyoruz. Depremlerde harcanan paralara yazık, şimdiden mahallemiz için çözüm istiyoruz. Bizi bir an önce başka bir alana taşıyıp, yeni yapılanma yapmalarını istiyoruz. Mahallemizde bulunan evlerin çatıları zaten kötü durumda. Geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtınayla birlikte çatılar uçtu. Hatta bazı binalarımız da baca olmadığı için vatandaşlar ikinci kattan üçüncü kattan kendi imkanlarıyla delik açarak baca oluşturmuş. Yarın bir gün herhangi bir rüzgârda duman içeri geri girer ve zehirlenme vakalarına yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

“BU GÖRÜNTÜ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE YAKIŞMIYOR”

Yaşadığı mahallenin görüntüsünden utandığını belirten Yusuf Vatansever, “Ben 25 seneden beri bu mahallede yaşıyorum. Her dönemde ‘kentsel dönüşüm yapacağız’ dediler ama yapmadılar. Ben utanıyorum mahallemizin bu görüntüsünden. Bu görüntü Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Bu metruk bina tam ana yol üzerinde, bir sürü misafir bu yolu kullanıyor. Atıl durumdaki bu bina daha önce düğün salonuydu, sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi burayı kentsel dönüşüm ofisi olarak kullanmaya başladı. Burayı terk ettiler, terk ettikten sonra da bu binaya giren çıkan belli olmadı. Mahallemizi bir düzene koymalarını istiyoruz. 25-30 seneden beri bu mahallede yaşıyorum, her sene yapacağız lafını duyuyoruz ama hiçbir şey yapılmadı. Seçimlerde çok konuştular ama hiçbir şey yapmadılar” dedi.

“AYDIN’IN GÖBEĞİNDE İNTERNETSİZ YAŞIYORUZ”

Yaşadıkları binaların adeta döküldüğünü belirten Feyyaz Süngü, “Evlerimiz çok kötü durumda. Benim evim dördüncü kat, beşinci kattan aşağıya resmen su akıyor. Binalar dökülmeye başladı. Bir deprem olsa bu civarda bütün binalar yıkılacak. Bulunduğumuz yerde internetimiz yok, evlerin içleri çok kötü durumda. Bodrum katımız yok, çok kötü durumdayız. Bir an önce kentsel dönüşüm istiyoruz. İnternetle alakalı birçok yere başvurduk, ‘Yapacağız’ diyorlar ama herhangi bir dönüş olmadı. Bir seneden beri internetimiz yok, Aydın’ın göbeğinde internetsiz yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜFLESEN YIKILACAK DURUMDAKİ BİNALARDA YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Hafize Bayrun isimli mahalle sakini de, “Bizim binalarımızın yıkılma tehlikesi çok yüksek. Bizim mahallemizi “Kayıp şehir” olarak biliyorlar. Evlerimiz düzgün bir şekilde yıkılıp yeniden yapılsa bizim için çok güzel olacak. İnternetimiz yok, sürekli bu konu hakkında sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama çareyi bulamıyoruz. Biz de oturduğumuz çürük binaların hemen yıkılmasını istiyoruz. Biz bu üflesen yıkılacak durumdaki binalarda yaşamaya devam ediyoruz, aslında yaşamamalıyız. Bu evleri yıkılıp yenisini yapsınlar” dedi. (ERDAL AYDIN)