Güney Kıbrıs’ta dünyaya gelen ve babası İngiltere vatandaşı olduğu için oğlunu 4 yıldır yaşadığı Aydın’da hiçbir şekilde eğitim kurumuna kayıt ettiremediğini söyleyen anne Ayşe Deniz Kapankaya, yetkililerden destek beklediğini ifade etti.
Aydınlı Ahmet ve Emir Kapankaya çiftinin kızları Ayşe Deniz Kapankaya, Güney Kıbrıs’ta yaptığı evlilikten 1 yıl sonra pandemi nedeniyle memleketine geri döndüklerini belirtti. Artık tekrar geri dönmek istemediklerini belirten anne Kapankaya, 6 yaşına girmek üzere olan oğlu Andreas Aaron Yıacoumı’nın sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamadığını ifade etti.
“YETKİLİLERİN YARDIMCI OLMASINI TALEP EDİYORUM”
Annesi Ayşe Deniz Kapankaya, Güney Kıbrıs'ta bir İngiliz vatandaşı ile evlilik yaptığını belirterek, 2019 yılında yine Güney Kıbrıs'ta bir doğum yaptım ve bir oğlum var şu anda. 2020 yılında pandemi döneminde eşim, ben ve oğlum Türkiye'ye dönüş yaptık. Daha sonra eşim geri dönüş yaptı, ben ve oğlum burada Türkiye'de kaldım. 4 yıldır da Efeler ilçesinde yaşıyoruz. Şuan oğlum 5 yaşını bitirmek üzere. Türkiye Cumhuriyeti kimliği olmadığı için oğlumu şu an okula gönderemiyoruz, sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyoruz. Oğlum benim üzerimden Türkiye vatandaşlığı alamadığı için kimliği mevcut değil. Kimliği olmadığı için hiçbir okula kayıt yaptıramıyoruz. Kimlik alabilmek için gitmediğimi kurum kalmadı ama bir türlü vatandaşlık numarası alamadık. Bu konuda yetkililerin yardımcı olmasını talep ediyorum” diye konuştu.
“2 AYDIR KURUMLARA GİDİP GELİYORUZ”
Kendisinin nüfus müdürlüğü emeklisi olduğunu belirten anneanne Emir Kapankaya, “4 yıl önce kızım ve çocuğu Aydın'a geldiler ve o zamandan buyana Aydın’da kalıyorlar. Artık yurt dışına dönmeyi de düşünmüyorlar. Çocuğumuz okul çağına geldi ama okullara kayıt ettiremiyoruz, ne özel okul ne devlet okullarına. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası yok. Türkiye vatandaşlığı kimliği alabilmek için gitmediğimiz kurum kalmadı, fakat hiçbir şekilde çözüm bulamadık. Önce nüfus daireleri ile başladık, Milli Eğitim Müdürlüğü, evimize yakın olan okula, Göç İdaresine gittik ama bütün kurumlar birbirlerine gönderiyorlar. Son olarak Aydın Valiliği ve Efeler Kaymakamlığı’na gittik. 2 aydır kurumlara gidip geliyoruz ama henüz bir çözüm bulamadık” diye konuştu.
“ARKADAŞLARI OKULDA AMA BİZİM ÇOCUK EVDE”
“Bizden öncelikle çocuğumuzun kimliğinin noter aracılığıyla Türkçeye çevrilmesi istendi, bunu yaptırdık” diyen anneanne Emir Kapankaya, “Daha sonra da Dışişleri Bakanlığı'ndan görüş ve yazı istediler, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bize, ‘bu bizim görevimiz’ değil, İçişleri Bakanlığına müracaat edeceksiniz’ dedi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı yetkililerine ulaşmaya çalıştık ama ulaşamadık. İstenilen yazıyı alabilmek için konsolosluğa gittik, konsoloslukta böyle bir yazı vermiyor, doğum belgesini de imzalatamadık ve bir yazı da alamadık oradan. Bu sorunlardan dolayı çocuk evde bekliyor, okula gönderemiyoruz. Arkadaşları okulda ama bizim çocuk evde. Bu sorunu nasıl çözeceğimizi de bilemiyoruz. Çünkü gitmediğimiz resmi kurum kalmadı. Bu nedenle başta Aydın Valimiz olmak üzere tüm yetkililerden destek ve yardım bekliyoruz. Annesi Aydınlı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen torunum T.C. vatandaşlığı alamıyor. Sağlık hizmetlerini özel muayene ve hastanelerden ücretli olarak alıyoruz ama eğitim için gittiğimiz ne özel okul ne de devlet okulları çocuğumuzu kayıt yapamıyor” ifadelerine yer verdi. (ERDAL AYDIN)