Takip Et

Düzenlemeler

2025-01-08 15:13:00

“İncir bizim göz bebeğimiz”

Aydın’da düzenlenen İncir Çalıştayına konuşmacı olarak katılan incir ve ilek fidesi yetiştiricisi, aynı zamanda incir üreticisi olan Muzaffer Aykın, “İki gündür burada yapılan çalıştay, incir için bir başlangıç oldu. İncir bizim göz bebeğimiz, Aydın ekonomisinin de lokomotifi” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi öncülüğünde ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen İncir Çalıştayı, ADÜ Atataürk Kongre Merkezi’nde yapıldı. 2 gün süren çalıştayda, incirin Aydın ekonomisine katkısı, üretimi ve pazarlanması konuları başta olmak üzere her yönü ile ele alındı.

Dün Ziraat Mühendisleri Aydın Şube Başkanı Dr Zeki Oymak ile ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen'in konuşmaları ile başlayan çalıştay, bugün TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar moderatörlüğünde, Muzaffer Aykın, Sevgül Batur, Nuri Ağaçcı ve Gürsel Tombul’un konuşmaları ile devam etti. Program moderatörü Arzu Akar, diğer incir yetişen ülkelerin katma değere dönüştürdüğünü, çok sayıda ülkede ise incirin sağlıklı gıda ürünü olduğu için çeşitli şekillerde tüketildiğini dikkat çekti.

“BU TÜR PANEL VE ÇALIŞTAYLARIN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR”

Kendisinin elektronik mühendisi olduğunu ve 40 yıldır da çiftçilikle uğraştığını belirten Muzaffer Aykın, "22 yıl önce Bursa karası taze inciri Aydın'a getirdik, bahçeler kurduk. Bunun çoğalması ve gelişmesi için etrafınızdaki çiftçilere destek olduk, tanıtımlarını yaptık. 8 yıldır da incirin fidanı ile ilgili çalışmalarımız var. Bir de damızlık bahçem var. Burada kaliteli incir fidanı üretimi yapıyoruz. 11 yıl önce bir de kapama ilek bahçesi kurduk. Çünkü ilek işi çok kötü durumda. 3 ilekten bir tanesi hasta ve bu sektör için çok önemli sorun. Sağlıklı ve düzgün erkek incir üretilebilmesi açısından böyle bir bahçe kurmaya ihtiyaç gördüm. Bu taze incir Aydın için çok ciddi bir ekonomi ve bu inciri üreten ve yetiştiren arkadaşlarımız çok memnun. Bursa karası siyah İncir üretimi Aydın'da hızla artıyor. Özellikle Çine bölgesinde çoğalması için ben çok çaba sarf ettim ve bu emeğin karşılığı olarak da şu an bin dönümün üzerine geçti. Bunun yanı sıra, Çine'nin yüksek kesimlerinde diğer çeşitler mevcut. Bir de siyah kurutmalık çeşidimiz var ben buna biraz kafaya taktım ve 5-6 yıldır bu türün peşinde koşuyorum. Bunun da damızlığını 66 fidan ile başladım. Yüksek kesimlerde bu kurutmalık olacak siyah inciri önümüzdeki yıllarda göreceğiz. İki gündür burada yapılan çalıştay, incir için bir başlangıç oldu. Bunun süratle ve sık sık tekrarlanması lazım. İncir bizim göz bebeğimiz, Aydın ekonomisinin de lokomotifi. O yüzden bunun her platformda dile getirilip bu tür panel ve çalıştayları devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı..

Program, Prof. Dr. Uygun Aksoy'un değerlendirme ve kapanış açıklamaları ile son buldu. (ERDAL AYDIN)