Takip Et

Düzenlemeler

2025-03-26 17:51:00

Aydınlı diyetisyen uyardı: Bayramda sağlıklı beslenme ipuçları

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte sofralarda yerini alacak tatlılar, börekler ve ikramlıklar şimdiden hazırlanmaya başladı. Ancak Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık periyotlarından çıkan vücudun, bayram sofralarına aniden yüklenmesi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diyetisyen Halime Yücebağ, özellikle tatlı tüketimi ve bayram sofralarındaki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yücebağ, “Ramazan ayından sonra midemiz çok hassas olacağı için özellikle çok dikkat etmeliyiz. Çok fazla yüklenmemeli ki sindirim problemleri yaşamayalım” dedi.

TATLI YEMEK YASAK DEĞİL AMA...

Bayram ziyaretlerinde ikramların kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Halime Yücebağ, şerbetli tatlıların tercih edilebileceğini ancak mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yücebağ, “Bayramda tatlı yemeyecek miyiz? Yiyeceğiz. Çünkü birçok akraba ziyaretleri yapıyoruz ve bu ziyaretlerde yeme içme kaçınılmazdır. Hepimizin evinde eminim ki bir sürü tatlılar bizi bekliyordur. Sizden ricam porsiyon kontrolü, tatlı tercihi kontrolü bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.

Tatlı tüketiminde paylaşım önerisinde bulunan Yücebağ, “Gittiğimiz bir yerde oturup da bir porsiyon yememeliyiz. Mesela eşinizle, arkadaşınızla, çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Ve bu tatlıları yerken biraz tok olmanız gerekiyor. Aç karna tatlı tercih etmenizi istemem” ifadelerini kullandı.

SÜTLÜ VE MEYVELİ TATLILAR DAHA SAĞLIKLI

Tatlı tercihlerinde sütlü ve meyve içerikli tatlılara yönelmenin daha doğru olacağını belirten Yücebağ, şu önerilerde bulundu:

“Benim tercihim soracak olursanız şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyve içerikli tatlıları tercih edebilirsiniz. Çünkü bunlar daha besleyicidir ve şerbetli tatlılara göre daha az şeker ve yağ içerirler. Tatlı tercih edecek kişilerin özellikle diyabet hastalarının ve kilo kontrolü sağlayacak kişilerin dikkat etmesini istiyorum. Çünkü tatlılar kan şekerimizi bir anda yükseltip bir anda düşüreceği için bu konuda daha dengeleyici besinlerle tüketmeliyiz.”

Şerbetli tatlıların yanına sütlü kahve eklenebileceğini belirten Yücebağ, “Bu, kan şekerimizi dengelemeye yardımcı olabilir. Ya da sütlü tatlılar tercih edilecekse üzerine tarçın serpebilirsiniz. Bu sayede kan şekeri dengemizi koruyabiliriz” dedi.

TATLIYI İKİ GÜNLE SINIRLAYIN

Bayramda tatlı tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Yücebağ, “Tatlı yediğimiz günü iki günle sınırlamalıyız. Bu iki günde de maksimum günlük bir porsiyon tatlı tercih etmeliyiz. Ertesi gün ise daha fazla sebze ve protein ağırlıklı beslenmeliyiz. Yani karbonhidratı düşürmeliyiz. Meyve, ekmek, pilav, makarna gibi grupları azaltmalı hatta hiç yemeyebiliriz” dedi.

Küçük yürüyüşlerin kilo kontrolünü destekleyeceğini söyleyen Yücebağ, “Yapacağımız küçük yürüyüşler midemizi daha iyi hissettirecek, kilo kontrolü sağlayacaktır” diye konuştu.

EV SAHİPLERİ DE DİKKATLİ OLMALI

Bayramda yalnızca tatlı değil, börek ve sarma gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin de sofralarda yer alacağına dikkat çeken Yücebağ, “Elbette ki yiyebiliriz ama porsiyon kontrolü önemli. Doyumluk olmasın, tadımlık tüketin. Karşınızdakini kırmadan, tadımlık ilerlemenizi istiyorum” dedi.

Ev sahiplerine de seslenen Yücebağ, “Lütfen evinize gelen kişileri çok fazla zorlamayın. Çünkü karşınızdaki kişi siz onu zorladıkça daha da kötü hissediyor. Yemesi gerektiğini düşünüyor. Zaten Ramazan ayından çıktık, midemiz hassas. Mide problemleri yaşanmasını istemiyorum” uyarısında bulundu.

Sözlerini bayram tebriğiyle tamamlayan Diyetisyen Halime Yücebağ, “Şimdiden hepinize hayırlı bayramlar diliyorum, şeker tadında bir bayram diliyorum” dedi. (SELİME AYDEMİR)