Takip Et

Düzenlemeler

2025-01-22 11:20:00

Aydınlı esnafın sessiz çığlığı

Son yıllarda hızla yaygınlaşan e-ticaret, Aydınlı esnafın işlerini derinden etkiledi. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, küçük işletmeleri zora sokarken birçok esnaf ayakta kalmakta zorlanıyor. Aydın’da esnafa e-ticaretin etkilerini sorduk, ortaya çarpıcı ifadeler çıktı.

“E-TİCARET, ESNAFI DOĞRUDAN ETKİLİYOR”

Evlilik ve düğün alışverişleri için tercih edilen Karadeniz Kaftan'ın sahibi Cansever Çolak, e-ticaretin işlerini nasıl etkilediğini şu sözlerle anlattı:

“Tabii ki etkiliyor. İnsanlar internetten alışveriş yapmayı güvenli buluyor. Bizim gibi yerel işletmelere gelmek yerine büyük platformlardan sipariş veriyorlar. Ürünleri beğenmemeleri veya arızalı çıkması durumunda günlerce değişim beklemek zorunda kalıyorlar ama yine de bu alışkanlıktan vazgeçmiyorlar. Yüzde 50’ye varan bir kaybımız var.”

Yaz sezonunda düğünlerin artmasıyla birlikte bir hareketlilik beklediklerini belirten Çolak, “Düğün sezonu şubat ayında başlar, ekimde sona erer. Bu dönem bizim için kazançlı geçerdi ama internet alışverişleri işleri oldukça baltalıyor” dedi.

“BÜYÜK MAĞAZALAR VE E-TİCARET ÇİFT DARBE”

Mesleğini yıllardır sürdüren Mehmet Ali Memici, e-ticaretin yanı sıra büyük mağazaların da işleri baltaladığını ifade etti:

“Büyük mağazalar açılmaya başladığında zaten işlerimiz azalmıştı. Şimdi e-ticaretle tamamen bitti. Ürünlerini bizden daha ucuza satıyor gibi gösteriyorlar. Bir alan bir bedava kampanyalarıyla müşteriyi çekiyorlar. Biz küçük esnaf artık bitme noktasına geldik. 65 yaşındayım, eski birikimlerimle idare ediyorum ama benden sonraki nesillerin işi çok zor.”

Mesleğin geleceği konusunda karamsar olan Memici, “Mesleğimizin bir geleceği kalmadı. Kaban ya da gömlek alan isteyen kimse yok. Herkes internetten alış verişe başladı. Çırak yetiştiremiyoruz. Bu işi yapmak isteyen artık yok” diye konuştu.

“BÜYÜK FİRMALARLA REKABET EDEMİYORUZ”

Ev tekstili üzerine dükkan işleten Enver Kesici ise büyük firmalarla rekabetin imkansız hale geldiğini belirtti:

“İnternetten alışveriş yapanlar fiyat avantajına öncelik veriyor. Ürünlerin kalitesine bakmak yerine kampanyalı fiyatlara yöneliyorlar. Bizim sattığımız ürünler genelde daha kaliteli ama insanlar fiyat farkını dikkate alıyor. 35 metrekarelik bir dükkanda büyük firmalarla nasıl rekabet edebilirim ki? Kendi masraflarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz.”

Kesici, esnafın ayakta kalabilmesi için çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Küçük esnaf olarak bu koşullarda önümüzü göremiyoruz. Artan kiralar ve masraflar bizi zorluyor. Daha fazla dayanabilecek gücümüz kalmadı” dedi.

ESNAF GELECEKTEN UMUTSUZ

Aydınlı esnaf, e-ticaretin yaygınlaşması ve büyük mağazaların etkisiyle işlerini sürdürmekte zorlanıyor. Çözüm bulunmazsa yerel işletmelerin çoğunun kapanacağı konusunda hemfikirler. Esnafın sesine kulak verilmesi, yerel ekonomiyi korumak adına atılacak adımlar için önemli bir çağrı niteliği taşıyor. (SELİME AYDEMİR)