Takip Et

Düzenlemeler

2024-07-05 14:30:00

ADÜ Köşk MYO ile Sanayi işbirliği ilk adımı atıldı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Köşk Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından hazırlanan, “3+1 İşletmede Mesleki Eğitim Modeli” düzenlenen protokol ile hayata geçirildi. Protokol kapsamında Köşk MYO öğrencileri, ilk etapta 23 ayrı firmada 1 dönem çalışıp hem kendilerini geliştirme hem de para kazanma imkanı bulacak.

Köşk Meslek Yüksekokulu (MYO) İşletmede Mesleki Eğitim Modeli Protokol Töreni, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent ile Rektör Yardımcıları, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, ADÜ Köşk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet Yılmaz, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Köşk MYO idaresi ve öğretmenler ile firma temsilcileri katıldı.

“FİRMALARIMIZA DA BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAKTIR”

Protokol töreninde ilk olarak Köşk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet Yılmaz, bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra hazırlanan proje hakkında bir açıklama yapan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Hazırlanan protokol öğrencilerimizin eğitimi süresince bizlere büyük fayda sağlayacaktır. Bir dönem boyunca sektörde çalışmalarını sağlayacak bu yeni sistem, onların teorik bilgilerini pratiğe dönüştürmelerine imkan tanıyacaktır. Öğrencilerimiz sektörün gereksinimlerini ve çalışma koşullarını yakından tanıma fırsatı bulacak. Böylece mezuniyet sonrasında iş hayatına daha hazır ve yetkin bireyler olarak atılacaklardır. Bu sistemin başarılı bir şekilde işlemesi sizin gibi kıymetli ortaklarımızın desteği ile mümkündür. Üniversitemiz ile yapacağımız bu protokol sadece öğrencilerimize değil, aynı zamanda firmalarımıza da büyük katkılar sağlayacaktır. Öğrencilerimiz dinamik ve yenilikçi bakış açılarıyla iş süreçlerine değer katacaklardır. Ayrıca bu iş birliği sayesinde firmalarımız yetenekli ve donanımlı gençleri erken aşamada tanıma ve gelecekteki çalışanlarınızı belirleme şansı elde edeceklerdir. Bu da istihdam sürecindeki riskleri azaltacak ve daha nitelikli bir iş gücü oluşturmanıza yardım edecektir. Üniversite olarak bizler öğrencilerimize en kaliteli eğitimi sunmak ve onları iş hayatına en iyi şekilde hazırlamak için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Ancak bu çabalarımızı gerçek anlamda başarıya ulaşması sizin gibi değerli paydaşlarımızın desteğiyle mümkündür. O nedenle iş birliğimizin uzun vadeli ve sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“AYDIN’DA KÖŞK MESLEK YÜKSEKOKULU BİR İLK OLACAKTIR”

Öğrencilerinin tecrübe kazanarak mezun olmalarını amaçladıklarını belirten ADÜ Köşk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet Yılmaz, “Köşk Meslek Yüksekokulumuz, Aydın ilinde organize sanayi bölgesine en elverişle konumda bir birim aslında. Buradan yola çıkarak biz de meslek yüksekokulu öğrencilerimizin eğitimleri esnasında bir dönem boyunca; sanayide, sektörde tecrübe kazanmasını arzuladık. Esasında ülkemizde uygulaması da olan, işletmede meslek eğitim uygulaması da olan farklı modelleri ele aldık ve Aydın’da bir ilk olarak öğrencilerimize işletmede mesleki eğitim uygulaması ile ilgili adımları attık. Bu kapsamda biz YÖK’ün çerçeve yönetmeliğini esas aldık ve bunu esas alaraktan bir usul ve esaslar hazırlayıp üniversitemiz senatosundan bunu oy birliğiyle geçirdik. Daha sonrasında biz firmalarla tek tek iletişime geçtik. Onlardan da çok büyük bir destek gördük. Yaklaşık 30-40 firma bize bu süreçte destek olacaklarını belirttiler. Bu desteğin ardından da aslında sadece öğrencilerimizin sanayiye gitmesini değil, üniversite sanayi işbirliği anlamında ortak projelerini de ele aldık. Yine firmalarımız görüşmelerimizde öğrencilerimizi normalde 4-5 öğrenci istihdam edecekken bu kapsamda 10-15-20 öğrencimizi istihdam edeceklerini beyan ettiler. Ve içlerinden öğrencilerimizi aslında mezun olmadan sektöre kazandırmayı bizlere beyan ettiler. Bizim bu protokol töreninin ardından daha farklı sektörlere de ulaşacağımızı da buradan söylemek isterim. İnşallah Aydın’da Köşk Meslek Yüksek Okulu bir ilk olacaktır” dedi.

“BÜTÜN ÖĞRENCİLERİMİZ BU SİSTEME ENTEGRE OLABİLECEKLER”

Köşk MYO hakkında da bilgiler veren Okul Müdürü Yılmaz, “Bu programlardaki öğrencilerimizi de yine bizim sektöre kazandırmamız gerekiyor. Bu bir ilk olacaktır ama devamında da diğer programlarımızı da entegre edeceğiz. Köşk Meslek Yüksek Okulumuzda Gıda İşleme Bölümü ve Yönetim Ve Organizasyon Bölümü yer almakta. Bunların altında da gıda teknolojisi, gıda kalite kontrolü ve analiz programı, lojistik ve yerel yönetimler programı var. Bugün protokol törenine katılan firmalarda gıda ağırlıklı ve lojistik ağırlıklı firmalarımızdı. Çok değerli firmalarımızdı çok kıymetli firmalarımız. Onlar bizlere çok büyük destek oldular. İnşallah bu öğrencilerimizi istihdama çok daha hızlı bir şekilde kazandırmanın önünü açmış bulunduk bugün. Ön lisans, meslek yüksekokullarımız 2 sene dört dönemden oluşmakta. Bizim bu kapsamda 4 dönemin 3 döneminde okulumuzda eğitim alacak öğrencilerimiz. Son 4. Dönemde okula hiç gelmeden doğrudan sanayiye gidip çalışacaklar. Aynı zamanda maaş alacak bu öğrencilerimiz. Aslında mezun olmadan önce çalışmaya başlamış olacaklar. Bu sistemden yararlanmak isteyen tüm öğrencilerimiz esasında yararlanabilecekler. Bizim gıdayla ilgili programlarımızın kontenjanı 70. ¬Aynı zamanda yerel yönetim programlarımızda da 100 ve 50 lojistikte 100 ÖSYM’de kontenjanımız var. İnşallah öğrencilerimizin başarılı olması durumunda, yani bütün dersleri başarıyla tamamlaması durumunda dileğim bütün öğrencilerimiz bu sisteme entegre olabilecekler” ifadelerine yer verdi.

Firma yetkilileri ile ayrı ayrı protokolü, Rektör Kent imzaladı. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. (ERDAL AYDIN)