Takip Et
  • 4 Mayıs 2024, Cumartesi 11:41

Emekli maaşı zam oranı ne kadar olacak?

Yıllık enflasyon Nisanda yüzde 69.8 ile 17 ayın zirvesine çıktı. 4 aylık enflasyon da yüzde 18.72 olarak gerçekleşti. Böylece emeklinin temmuzda en az yüzde 18.72 zammı kesinleşti.

Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon aylık bazda yüzde 3.18 arttı. Yıllık enflasyon da Nisan’da yüzde 69.8 ile 17 ayın zirvesine çıktı. Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı zam da yeni rakamlarla biraz daha netleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile hesaplanan ve Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6.70, şubat için yüzde 4.53, mart için 3.16 ve nisan ayı için de 3.18 enflasyon farkını hak etmiş oldu. Böylece SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammında 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 18.72 olarak belirlendi.

Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyor. Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak. Memur ve memur emeklisi ilk altı ay için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Memurlar ilk altı ay enflasyonun yüksek çıkması halinde aldıkları zam ile enflasyondan doğan farkı alacak.

Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam alacak. Nisan sonu itibarıyla memur ve memur emeklisinin ikinci altı ay için alacağı rakam yüzde 13.5 olarak netleşmiş durumda. Net rakam haziran ayına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44.19 oldu. Buna göre, yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25.47 olması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, SGK ve Bağ-Kur emeklileri temmuzda yüzde 25.47 zam alacak. Memurların zammı ise yaklaşık yüzde 20 olacak.

Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam alacak. Nisan sonu itibarıyla memur ve memur emeklisinin ikinci altı ay için alacağı rakam yüzde 13.5 olarak netleşmiş durumda. Net rakam haziran ayına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44.19 oldu. Buna göre, yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25.47 olması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, SGK ve Bağ-Kur emeklileri temmuzda yüzde 25.47 zam alacak. Memurların zammı ise yaklaşık yüzde 20 olacak. (HABER MERKEZİ) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.