Takip Et

SON DAKİKA

"Erkek yöneticilerin empati yapmasını istiyoruz"

24 Mayıs 2013, Cuma 15:09

     


Aydın'da uzun zamandır önlenemeyen, bazı kadınların otoyol ve karayolu kenarında fuhuş ve fuhuş pazarlığı yapmaları konusunu Aydınlı hemcinslerine sorduk. Konuştuğumuz her kadın, konudan duyduğu rahatsızlığı çeşitli cümlelerle dile getirdi. Ortak kanı ise sorunun, çözmesi gereken yöneticilerin genelde erkek olmasından bu aklaksızlığın bitirilemediği yönündeydi. Aydınlı kadınlar, sorunu çözecek erkek yöneticileri empati yapmaya davet etti.

 (FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYIN)

Esin Büyükburgaz (36) Antrenör: 
Denetimler sıkı olsa bile 2 saat sonra karakola alınan kişilerin dışarı çıkmaları cezaların ve uygulamaların yetersiz kalması bu kadınları yeniden kara yollarına ve yol kenarlarına geri dönmesine neden oluyor. Onları bu işe sürükleyen birilerinin olduğunu ve önemli olan onların yok edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuğumla o kadınların bulunduğu kara yolları ve yol kenarlarında geçerken, çocuğum gördüğünde “Anne o kadınlar orada ne yapıyor?” dediğinde öylece kalıyor ve ne diyeceğimi bilemiyorum. Bunlarla ilgili daha caydırıcı cezalar verilmesi gerekiyor. Yoksa kimse bu kadınların önüne geçemez. Yolculuk yaparken, kızımın bu insanların iğrençliklerini görmesini istemiyoruz.

Fatma Er (39) Ev hanımı:
Kadın milleti olarak bu konular bizleri çok üzüyor. Bir kadın böyle yaparak, kendisini ezdirmemeli. Alın teri ile çalışmalı, parasını kazanmalı. Bu kadınları karayollarında ve yol kenarlarında görmekten utanıyorum. Bu kadınları yol kenarlarında görmek istemiyoruz. Biz önümüzdeki yıl Büyükşehir Belediyesi olacağız. Büyükşehir’e yakışır ve örnek bir il olmamız için bu sorunun en kısa süre içinde yetkililer tarafından önlenmesini rica ediyoruz.

Fadime Saygılı (38) Ev hanımı:
Fuhuş ve fuhuş pazarlığı yapan kadınların Aydın’da bazı bölgelerde aşırı derecede yayılmış olması, yetkili kişilerin acil önem alması gereken ciddi bir toplumsal sorundur. Bu Aydın’da yaşayan herkesin sorunu. Olaylara canlı tanık olan kişiler polis veya jandarma gibi yetki sahibi kurumlara bildiriyor. İki gün sonra yine aynı karayollarında ve yol kenarlarında görüyoruz. Bu kadınları buralarda görmek istemiyoruz. Ne zaman önlenecek bu ahlaksızlık?

Şenay Girgin (40) İşçi:
Kadınların yüz karası olan bu kadınların en kısa süre içinde yetkililer tarafından önlenmesini istiyorum. Bu tür kadınlardan buluşan AIDS hastalığı hemen yayılarak, çoğu kişinin ölmesine bile neden olmuştur. AIDS’ten korunmak bu tehlikeli ve ölümcül virüsün yayılmasını önlemek için uygulanabilecek tek bir yol var. O da karayollarında ve yol kenarlarında bulunan bu kadınların önlenmesi için yetkililer gerekirse her gün nöbet tutmalı. Yetkililer istese bu kadınları yol kenarlarından uzaklaştırabilir.

Ayşe Demirhan (18) Öğrenci:
Bir kadın için hiç hoş olmayan bir durum. Bu bayanlarınyetkililer tarafından bilinçlendirilip, otoyol ve yol kenarlarından uzaklaştırılmalı. Biz bu kadınları buralarda görmek zorunda değiliz. İlla güzergah mı değiştirmemiz gerekiyor, bu kadınları görmememiz için? Devletin bu konuyu biraz daha önemsemesi gerekmektedir. Polis ve jandarmalar gereksiz yere devriye gezeceklerine bu konularla ilgilenmesi, bu kadınların temizlenmesinde daha çok etkili olacaktır.

Fatma Umutlu (48) Esnaf:
Bu toplum ahlaki değerlerini kaybetmiş. Bu toplumdaki bazı kesimdeki kişiler emeği satmaktansa bedenini satmayı tercih eder hale gelmiş. Ben bir esnaf olarak 1,5 yıldır işyeri çalıştırıyorum. Açtığım günden bugüne eleman sıkıntısı yaşıyorum. İş var, çalışacak bayan yok. Toplumda fuhuş artışı, ekonomik sebeplerden ziyade sosyolojik sebepler olduğunu düşünüyorum. Bu jandarma veya polisle çözülecek bir sorun değil. Yöneticilerin ve eğitimcilerin sorunudur. Toplumu eğitmenin ve yeniden değer kazandırmanın yolları bulunması gerek. Toplumu yedinden inşa etmemiz lazım. Ancak alın teri ile kazanılan paranın mutlu edeceğini her bireyin öğrenmesi lazım.

Merve Özkaya (18) Öğrenci:
Çok yanlış buluyorum. Yetkililerin sorumsuzluğu olduğunu düşünüyorum. Fuhşu suç olmaktan çıkarırsanız, karayollarında ve yol kenarlarında bu sorunu önlenemez. Bu kadınları buralarda görmek istemiyoruz. Gündemde olan bu sorunları en kısa süre içinde yetkiler tarafından önlenmesini istiyorum.

Hesna Kocamaz (46) Ev Hanımı
Bu işin yolda yapılmasına karşıyım. Arabada giderken çocuk sorduğunda insan ne cevap vereceğini bilemiyor. 'Dolmuş bekliyorlar' diyorsun, daha sonra çocuk kadınların kamyona bindiklerini görünce yüzün kızarıyor. Kadın olarak da konuyla ilgili çok büyük rahatsızlıklarım var ama bunu dile getirmek istemiyorum. Sağlık açısından değerlendirildiğinde de durumun çok vahim olduğunu düşünüyorum. Yetkililer niye göz yumuyor onu da anlamış değilim. Kanuni olarak bu olay onların doğal hakkı mı? Kadının erkekle tokalaşması, başının açık olması gibi çok küçük şeylerde ahlaki değerler aranıyor ya; aynı hassasiyet burada niye gösterilmiyor?

Duygu Yeşil Önay (32) Psikolog
Yetkililerin daha fazla denetim yapması gerekiyor. Bu durum sadece Aydın için değil, Türkiye'nin her yeri için kötü görüntü oluşturuyor. Ancak altını çizmemiz gereken; sadece görüntü değil "kolay para" kazanmanın "normalleşmesi" durumu ciddi sıkıntı oluşturmaktadır. Özellikle çocuklar ve gençler için bu tür bir durum karmaşaya yol açabilir. Ayrıca erkeklerin de bu konuda çok daha hassas davranması gerektiğini düşünüyorum. Daha farklı alternatifler ile bu tür bir ihtiyacın karşılanabileceğini unutmadan hareket etmekte fayda var. Yol kenarındaki bu kadınlarımız için de alternatifler sunulup farkındalık yaratılması sağlanmalı. Sonuçta arz-talep durumu var ve her konuda olduğu gibi bu konu da bizi gene sağlıklı eğitimin ve toplumsal bilinçlendirmenin önemine getirmektedir. Bu durum bir zincirdir. Bu kadınlarımız sadece zincirin halkasıdır. Talep olmadan arz olmaz. Kritik ve acil önlemler alındıktan sonra "uzun vadeli" sonuçlar için daha derinlere inilmelidir kanaatindeyim.


Sevilay Uysal Eroğlu (42) İşkadını
Fuhuş ve fuhuş pazarlığının otoyol ve karayolu kenarında yapılması doğru değil. Yapılacaksa, yasal olarak belirlenmiş yerlerde yapılmalı. Yol kenarında yapılması en çok o yörede yaşayan kadınları rahatsız ediyor. Aydın Çine arasında Dorumlar Köyü yakınlarında gözümün önünde cereyan eden olay beni çok üzdü. Bir kız minibüsten indi, karşıdan karşıya geçerken kamyoncuların tacizine maruz kaldı. Öğrenciyse okulundan, çalışansa iş yerinden köyündeki evine döndüğü kesindi. Akşam vaktiydi kızı hayat kadını sandılar. Ben de bundan çok rahatsız oldum. Yetkililerin bu işe el atmaması büyük bir eksiklik. Alenen yapılan bir şeyin görmezlikten gelinmesi hoş değil.


Dilek Edis (42) İşletmeci
Böyle şeylerin olmasını istemiyoruz. Çocuklarımız, 'bunlar burada ne yapıyor?' diye soruyor; nasıl izah edeceğimizi bilemiyoruz, yalan söylemek zorunda kalıyoruz. Aydın-Çine arasında çok yoğun yapılan bu iş, bu yolu yoğun kullanan her kadın gibi benim de gururumu incitiyor. Yetkililerin neden engellemediği ya da engelleyemediği konusunda somut bilgi sahibi değiliz ama ahlaki olmayan bir şeyin mutlaka kanunda da olmaması gerekir.

Ayşe Aşkar (35) Ev Hanımı
Aydın'da otoyol ve karayolu kenarında bazı kadınların fuhuş ve fuhuş pazarlığı yapması beni inanılmaz derecede rahatsız ediyor. Bunun toplumsal bir yara olduğunu düşünüyorum. Nasıl çözüm bulunur bilmiyorum. Keşke olmasa; kadınları aşağılayıcı bir durum. Erkekler için de aynı... Bunun sağlık ve hukuksal boyutu da var ama uzmanı olmadığım için yorum yapamıyorum. insani yönden baktığımda çok acı verici, yaralayıcı bir durum. Kesinlikle bir an önce önlenmeli.

Neşe Ekemen (29) Kasiyer
Çok kötü bir şey. Yol kenarında araba bekleyemez hale geldik. Kamyoncular hayat kadını sanıp kornalarıyla taciz ediyor. Bayan olduğum için bu durumdan dolayı kendimden utanıyorum. Germencik yolu üzerinde de bir sürü var. Bunların kaldırılması lazım. Kurunun yanında yaş da yanar ya; yol kenarında dolmuş bekleyince bizi de o gözle bakıyorlar. Çözmesi gereken yetkililerin tamamına yakını erkek olduğu için sorun çözülemiyor diye düşünüyorum. Yetkililerin çoğunluğu bayan olsaydı böyle bir şeye izin verilmezdi. Her halde erkek yöneticiler empati kuramıyor ve bu işten rahatsızlık duymuyor.

Nilüfer Uysal (36) Kuaför
Kadınların yol kenarında fuhuş yapmaları hiç hoş bir şey değil. Özellikle bizim yaşadığımız yere giden Çine yolunda olması çok kötü. Çine'miz için kötü bir imaj oluşuyor. Yolların bu tür olumsuzluklarla ilgili de çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Yol kenarında bekleyen o kadınları gördüğümde, 'Bir bunun önüne geçemediler' diye kendi kendime söyleniyorum. Çocuklarımız için hiç hoş bir şey değil. Kesinlikle böyle bir şey olmamalı. Bu tarz şeyler yasal bölgelerde yapılmalı.

Hümeyra Yeşil (20) Sekreter
Yol kenarında fuhuş yapılması topluma karşı sağlıklı ve örnek bir davranış değil. Ahlaki değerlerimize uygun olmayan davranışlar. Örf ve adetlerimizde kutsal olan kadının bu gibi olaylarla toplumda yer alması, kadını önemsizleştiriyor. Artık buna 'son' demenin zamanı çoktan geldi. Yetkililerin çok daha fazla denetimler yapması gerekiyor. Umarım en kısa sürede bu durum son bulur.

Fatma Akçay (37) Ev Hanımı
Bazı kadınların yol kenarında fuhuş ve fuhuş pazarlığı yapmasından çok bunun engellenememesi beni çok düşündürüyor. Ben anlayamıyorum, kimin bu işten ne kazancı var? Herkesin kızı kardeşi var ama niye önlem almıyorlar, buna aklım ermiyor. Rakıyla mücadele ettikleri kadar fuhuşla mücadele etseler, bitmişti. Herkes koltuk sevdasında, 'bugünü bitirelim yarına Allah kerim' diyorlar. (RAMAZAN AYDEMİR)






 
Son Eklenen Haberler