Çine Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan 'Biyokütle enerji santrali' deneme üretimini tamamladı. 2021 yılı Şubat ayı içerisinde faaliyete geçmesi beklenen enerji santralinin saatte 13.6 megawatt üretim kapasitesine sahip olduğu öğrenildi.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Dünyada yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde yer alan biyokütle enerji santrali Çine Organize Sanayi Bölgesi'nde de hayata geçirildi. Biyomek Elektrik Enerjisi Üretimi San. ve Tic. A.Ş. tarafından 219 Ada, 5 Parsel üzerinde kurularak orman atıklarının elektriğe dönüştürülmesini sağlayacak olan biyokütle tesisi deneme üretimini gerçekleştirdi. 18 dönümlük alanda kurulan ve 55 dönüm ilave alanı mevcut tesisin kurulum aşamasında 200 kişiye istihdam sağlandığı öğrenilirken tesisin Şubat ayı içerisinde tam kapasite üretime geçeceği bilgisine ulaşıldı.
95.200 MWH'LİK ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK
Yaklaşık 98 milyon lira bedelli proje kapsamında ilk olarak 10 MWe (36,9 MWt) kurulu gücünde planlanan Biyomek Biyokütle Enerjisi Tesisi’nin kapasitesi 13,6 MW’a çıkardı. Hammadde olarak bölgedeki orman ürünlerinin işlenmesinden kaynaklanan biyokütle atıkları ve bölgedeki zeytinyağı fabrikalarının atığı olan prina ve pamuk sapı kullanılacak. Kapasite artışı kapsamında tesise beslenecek biyokütle yakıt miktarı yılda 78.120 tondan 100.000 tona yükselecek. Bunun 20 bin tonu prina, 20 bin tonu pamuk sapı, 10 bin tonu sera atığı ve 50 bin tonu ise orman artıklarından karşılanacak. Biyokütle Enerji Tesisinde kapasite artışı sonucunda 95.200 MWh’lik elektrik enerjisi üretilecek. (OSMAN YURTTAŞ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.