Takip Et

SON DAKİKA

TKDK 11. çağrıya çıktı

24 Eylül 2013, Salı 12:14

     


Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerini, üretici ve yatırımcılarla buluşturan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü düzenlediği basın toplantısı ile 11. Çağrı dönemini başlattı. 2013 yılının ilk 2 döneminde Aydın ilinde 17 proje ile 10 milyon 51 bin liralık yatırımın gerçekleştirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirten TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, projesi veya üretimde yenilik düşünen tüm Aydınlılara çağrıda bulunarak “Aydın doğal güzellikleri iklimi ve bitki örtüsünün yanında yatırımcılar için de adeta bir cennet gibi. Aydınlıların unu var, yağı var şekeri var, 80 çeşit yerel ürüne sahip Aydın’da üreticilerimiz ve yatırımcılarımızla birlikte helva yapmayı arzu ediyoruz” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, 18 Mayıs 2007 tarihinde 5648 sayılı kanunla kurulup 2011yılında ilk aşamada 20 ilde ikinci aşamada ise Nisan 2012’de Aydın’ın da içinde bulunduğu 22 il koordinatörlüğü ile ülke genelinde 42 ilde faaliyetlerini yürüttüğünü belirten TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, sunulan imkan ve desteklerden tüm çiftçi ve yatırımcıların faydalanmasını istediklerini söyledi. Bu kapsamda TKDK Aydın İl koordinatörlüğü olarak Aydın merkezin yanında tüm ilçelerde, çeşitli köy ve beldelerde tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Çiftçi, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Cumhuriyetin ilanından bu yana ülkemiz girişimcisi ve yatırımcısı için AB ve Uluslararası kaynaklardan sağlanan fonları rakamsal büyüklüğü itibarı ile en fazla kullandıracak olan kurumdur” dedi.

Kırsal Kalkınma Programı ile ülkemize, yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından olmak üzere toplam 1 Milyar 165 Milyon Avro destek sağlanacağını kaydeden TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, “Bu rakama faydalanıcı katkısı da eklendiğinde Türkiye için yapılacak toplam yatırım miktarı 2,5 Milyar Avroyu bulacaktır. İlimizde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından; Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50’den yüzde 65’e kadar hibe destek ve 1 milyon Avro’ya kadar proje kabulü, Et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50’den yüzde 65’e kadar hibe destek; kırmızı et üreten işletmelere 1 milyon Avro ve kanatlı eti üreten işletmelere de 500 bin Avro’ya kadar proje kabulü, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50’ye kadar hibe destek ve 3 milyon Avro’ya kadar proje kabulü, Et ve Et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara (kırmızı ve kanatlı et) yüzde 50’ye kadar hibe destek ve 3 milyon Avro’ya kadar proje kabulü, Meyve-sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara (10.000 m3’e kadar soğuk hava depoları ve 25 m3’e kadar soğutmalı taşıma araçları) yüzde 50’ye kadar hibe destek ve 1 milyon 250 bin Avro’ya kadar proje kabulü, su ürünleri, arıcılık, tıbbı ve aromatik bitki, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi pek çok alanda hibe desteklerimiz var. Biz tüm Aydınlı vatandaşlarımızın bu imkanlardan faydalanmasını istiyoruz” diyerek kurum olarak kendileri vatandaşların ayağına gittiği gibi vatandaşları da kuruma beklediklerini söyledi.

Projesi geçen başvuru sahiplerinin mevcut desteklere ilaveten KDV, ÖTV, gelir vergisi ve kurumlar vergisinden de muaf olacaklarını belirten Çiftçi, “Aydın İl Koordinatörlüğü’ne 9. ve 10. Çağrı dönemlerinde gelen 17 adet projenin toplam yatırım tutarı 10 milyon 051 bin 028 TL ve toplam destek tutarı 2 milyon 616 bin 490 TL’dir. Aydındaki büyük potansiyele ve kurum olarak gösterdiğimiz yoğun çabaya güvenerek bundan sonraki çağrı dönemlerinde çok daha fazla sayıda yatırımı ilimize kazandıracağımıza inanıyoruz. TKDK 26 Ağustos 2013 tarihinde 11. Çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır. Başvurular 30.09.2013 tarihi saat 09:00’dan itibaren TKDK aydın il koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak olup başvuruların son teslim tarihi 31.10.2013 saat 21:00’dir. Aydın verimli toprakları tarımsal çeşitliliğe elverişli iklimiyle büyük potansiyele sahip bir ildir. Aydın’ın hak ettiği noktaya gelebilmesi için, insanımız adına iş istihdamını artırmak için TKDK olarak amacımız, bu potansiyelin yatırıma dönüşmesi noktasında girişimcileri teşvik etmek ve onlara her türlü desteği sağlamaktır” diye konuştu. (İHA)







 
Son Eklenen Haberler