Takip Et
  • 3 Temmuz 2018, Salı 17:10

Aydın’dan İmar Barışı'na yoğun talep

Yapısı ruhsatsız olanlar veya ruhsatı olup da projesine aykırı inşa edilenlerin "İmar Barışı"ndan faydalanması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yoğun mesai harcıyor. Yasadan faydalanmak isteyipte bilgi alanların sayısı 6 bini geçti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İmar Barışı'na başvuru sürecinde bir aylık veriler ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için Türkiye genelinde 1.8 milyon başvuru yapıldı. Aydın’dan başvuru yapmak isteyipte bilgi alanların sayısı ise 6 bini geçti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özel bir ekip kurarak vatandaşların mağduriyetini gidermek adına yoğun mesai içinde çalışıyor. İl Müdürlüğü'nün birinci katına kurulan danışma masalarında, başvuru şartları ve kriterleri hakkında bilgilendirmede bulunuluyor.

SÜRE BİR YIL UZAYABİLİR

İmar Barışı'ndan elde edilecek gelir, genel bütçeye aktarılacak  ve  şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak.  İmar Barışı'ndan 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar faydalanabilecek.  Müracaatların 31 Ekim'e kadar yapılabilecek.  İmar Barışı Bedeli'nin 31 Aralık 2018'e kadar ödenebileceği  gibi  gerektiği durumlarda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini 1 yıla kadar uzatabilecek.

VATANDAŞ YASADAN MEMNUN

Sabahın erken saatlerinde Aydın’ın dört bir yanından gelen vatandaşlar, yasadan faydalanabilmek için yoğunluk oluşturdu. Vatandaşlar yasayı şöyle değerlendirdi:

Erkan Döner (40) - Nazilli’de bize ait imara girmeyen bir tarlamız vardı. O zamanki şartlar içinde ev yaptık. İmarsız olduğumuz için de kaçak yapı sahibi olmuş olduk. O zaman kaçak yapı için ödenen bir ücret vardı, onu ödedik ve oturmaya devam ettik. Ama kaçak yapının durumu değişmedi. İmar Barışı yasasının gelmesinden dolayı çok memnunuz. Yaptığımız evden dolayı suçlu durumdaydım. Artık suçlu olmayacağım ve tapum olacak.

Mithat Kızılkaya (40) - İncirliova’da oturuyorum. Evime tapu almak için buraya geldim. Ruhsatsız evim için başvuru yapmaya geldim. Bu yasa beklediğim bir şey değildi. Memnunum. Kaçak olan yapım, artık tapulu malım oldu.

Emine Anık (54) - Aydın Merkez'de yaşıyorum. Ev ve dükkanıma ruhsat almak için geldim. 2 haftadır evrak hazırlıyorum. İl Müdürlüğü'nde bizlerle çok güzel ilgileniyorlar. Beklediğim bir yasa değildi. Çıkması bizleri mutlu etti. Bu durumda hem devlet hem de biz kazanacağız.

Abdulhalık Altay (31) - Ben bugüne kadar belediyelerdeki prosedürlerden kaynaklı iskan alamadım. Vakti zamanında tapu alabilmek için çok yıprandık. En büyük kazancımız ticari itibarımızdır. Benim ticaretimi itibarsızlaştırdılar. Fırsat bu fırsat iken yararlanmak gerekiyor.

Hicabi Ödemiş (71) - Efeler’de yaşıyorum. Bugüne kadar çeşitli sebeplerden kaynaklı imara girmeyen arsama tapu çıkarmaya geldim. Bu beklenen bir yasa değildi. Çıkması bizim gibi mağdur olanları sevindirdi. En kısa zamanda yapmak da istiyoruz. Çünkü bu yasa kim bilir bir daha ne zaman gelir. (AYŞE YILMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.